Dátum: 2024 március 19. (kedd) | József, Bánk

hírek

Új szakmai távlatok az MLSZ-ben és az UTE-nél

Akadémia szakosztály 2018-09-05 Megtekintések száma: 4172

Fórián Zsolt, Lőw Zsolt és Fehér Csaba is tagja az MLSZ "2020-2025: a szakmai megújulás korszaka" néven a héten bemutatott programját megvalósítani hivatott Szakmai Bizottságnak. Büszkék vagyunk, gratulálunk és eredményes, sikeres munkát kívánunk!

A bejelentés és a szezonkezdet kapcsán beszélgettünk új szakmai igazgatónkkal, Bordán Csabával és Akadémiánk vezetőjével, Sontra Tamással.

• Először is gratulálunk az UTE Labdarúgó Akadémiának az eredményes 2017/18-as szezonhoz! Mire vagytok a legbüszkébbek a mögöttünk hagyott bajnokságban?

Sontra Tamás:

Nem szeretnék konkrét, számokkal kifejezhető eredményekről beszélni, mert talán soha nem érnék a végére, vagy esetleg valakit kifelejtenék. Számomra komoly jelzés és büszkeséggel tölt el, hogy számos szakemberünket és játékosunkat hazánk legkiemelkedőbb akadémiái keresték meg a szezon végeztével. Ez az érdemi visszacsatolás munkánk minőségéről, és büszkék vagyunk, hogy hozzájárulunk a magyar futball jövőjéhez.

Bordán Csaba:

A 2017/18-as szezon nagyon sok pozitívumot hozott számomra. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrásokból kihoztuk a maximumot: bajnokok lettünk, játékosaink pedig keresetté váltak a hazai játékospiacon. Célunk volt, hogy csapatszinten és a játékosok egyéni fejlesztésében is eredményes, sikeres évet zárjunk.

• A korábbi szakmai vezető, a Videotonhoz távozott Fórián Zsolt igazi változásokat, három remek évet hozott ehhez a nagy múltú klubhoz. Tamás, Te is ekkor érkeztél: milyen kondíciókkal vetted át az Akadémia ügyvezetését, milyen tervekkel, célokkal jöttél, s hol tartotok most?

Álmomban nem gondoltam, hogy valaha ilyen nagy múltú egyesület utánpótlását vezethetem. Kezdetben bele sem gondoltam, mekkora felelősség ez, mostanra azonban rutinszerűvé vált, miközben természetesen napról napra nőnek magammal szemben a saját elvárásaim. A változások a korábbi akadémiavezetés idején megkezdődtek, mivel szakmai megújulás mellett döntöttek, s Fórián Zsolt személyében kiváló szakember kezdhette meg ezt a munkát. Utánpótlás-koordinátorként kerültem mellé egy évig, így az Akadémia komplex ügyviteli folyamataira azonnal rálátásom lehetett. A hazai utánpótlásfutball-modell épp nagyon sokat változott, s ez a szervezeti struktúránkban komoly átalakításokat követelt, hogy felvehessük a versenyt a hazai elittel. A klubvezetés minden feltételt biztosított,  folyamatos lehetőségem volt pl. a hiányzó apparátus feltöltésére. Célom belépésem első napjától ugyanaz: olyan közösséget szeretnék létrehozni, melynek tagjai kölcsönösen tisztelik egymást, ahová szeretnek tartozni, ahol motiváltak tudnak maradni és ahol azt érzik, hogy álmaik megvalósításához a legtökéletesebb helyet választották. Értem ezt játékosokra,  edzőkre, szülőkre egyaránt. Ezért dolgozunk, s bár sok olyan külső tényezőt figyelembe kell vennünk, melyet mi nem alakíthatunk, szeretném elérni, hogy amire viszont ráhatással lehetünk, azt maximalizáljuk. Így biztosítsunk lehetőséget játékosainknak a profi labdarúgóvá váláshoz.   

• Csaba, Te négy év Puskás Akadémia után, az ifi BL-ből (Youth League) érkeztél: mi fogadott és hogyan sikerült az első éved Újpesten? »

Tudtam, hová kerülök, s azt is, mi vár rám. Fórián Zsolt és az itt dolgozó szakemberek személye garancia volt a számomra. Aztán hamar megtapasztalhattam, hogy a kollégák remekül dolgoznak csapatban, hogy kiváló közösséget alkotnak! Emberileg, szakmailag egyaránt jó döntés volt csatlakozni az UTE Labdarúgó Akadémiához.

• Tamás, hogyan fogadtátok Zsolt bejelentését, s hogyan zajlott a keresés, a döntés és a váltás?

Zsolt mellett váltam vezetővé: sokat tanultam tőle illetve köszönhetek neki. Barátok lettünk, miközben az elmúlt két év minden napján közösen dolgoztunk céljainkért. Így aztán nehezebb volt megélni a váltást. Ám az élet megy tovább, az UTE Labdarúgó Akadémiának is folyamatos fejlődésre van szüksége ahhoz, hogy versenyben tudjunk maradni. Egy vezetőnek komoly felelőssége, hogy ha meg is van minden pozícióban a megfelelő embere, mégis nyitott legyen. Ugyanakkor hiszem, hogy aki már ismeri ezt a légkört, az itteni gondolkodást, aki részese a rendszerünknek, velünk dolgozott jóban-rosszban, olyan embert kell előrébb léptetnünk. Így választottuk Csabát, aki rendkívüli ember és szakember, ráadásul első újpesti évében  bajnok lett az U16-os korosztállyal. Ő képes a fejlesztési munkánkat folytatni. Szakmai referenciái és életútja miatt kollégáink őszinte tisztelettel fogadták, s ő az a személy, aki Zsolt után tovább tudja motiválni edzőinket.  

• Csaba, milyen gondolatok futottak át rajtad, mikor megérkezett az első kérdés, majd a felkérés?

Jó érzés volt, s büszkeséggel töltött el, hogy egy ekkora múltú klub szavaz bizalmat  számomra. Pillanatok alatt gondoltam végig a felvázolt lehetőséget, s határozott igent mondtam a felkérésre. Természetes volt megélni, hogy más jellegű feladatok várnak rám,  felkészültnek éreztem magam a váltásra.

• Milyen tervekkel, célokkal, milyen vízióval vállaltad az Akadémia szakmai vezetését?

A már lefektetett tervek, célok, alapelvek korábban is rokonszenvesek voltak számomra, könnyű volt velük azonosulnom. A háttér is adott, Őze István klubigazgató és Sontra Tamás  akadémiai igazgató személye és támogató szerepük további garanciát jelent a magas szintű szakmai munka folytatásához. Megtapasztaltam, hogy a tudatos humán erőforrás-gazdálkodáson nagyon-nagyon sok múlik, talán a legtöbb. Nyitott, proaktív, dinamikus szakmai stábot szeretnék. Vízióm egy hatékony, eredményes, fiatalos klubmodell kialakítása, ahol minden nap minőséget és valami újat produkálunk, s ahol jó lenni, dolgozni.

• Lesznek-e, s ha igen, mikor érzékelhetjük a változásokat? Mit őrzöl és mit újítasz meg az előző három évhez lépest? Mennyire lesz más a mostani munkád, mint annak idején a Vasas Kubala Akadémián?

Minden munkahelyemen sokat és sokfélét tapasztaltam, mindegyik klubnak megvoltak a maga sajátosságai. Szerencsésnek érzem magam, hisz remek közösségekben, nagyszerű kollégákkal, játékosokkal dolgozhattam már eddig is együtt. Számomra ez volt az igazi  edzőképzés, felkészítés.

Az UTE Akadémián, hagyományainkat, szakmaiságunkat és immár infrastruktúránkat tekintve is kivételes alapokkal rendelkezünk. Ugyanakkor ma már alapvető, hogy a képzés-fejlesztés különböző területein vérbeli specialisták dolgozzanak, hogy összehangolt, precíz munkát végezhessenek. Fejlesztéseinket munkatársaimmal egyeztetve, fokozatosan építjük be képzési rendszerünkbe és mindennapjainkba. Minél hatékonyabban dolgozunk, a fejlődés üteme annál gyorsabb, eredménye pedig annál látványosabb lesz. A lényeg mindig a pályán kell megjelenjék, nem azon kívül.

• Tamás, milyen változásokat érzékeltetek, tapasztaltatok július 1-je óta? Hogyan fogadták az újdonságokat az Akadémián?

Az UTE kivételes közösség, a stábtagok sokan a kollegiális viszonyok mellett barátok. Azt látom, hamar elfogadták Csabát. Minden váltás komplex feladat, amiben nekünk sokat segített, hogy új szakmai igazgatónk már közénk tartozott, ismeri bennünket, a filozófiánkat. Nehéz most még, a szezonkezdéskor arról beszélni, mit is érzékelünk, hisz pl. a nyári szünetünk is rövidre sikeredett. Talán a legfontosabb, hogy a klubhoz tartozók nemigen tapasztalhatták az átállás nehézségeit. Közben Double Pass auditra is készültünk, ami még intenzívebben összehozott minket. Csaba ebben első pillanattól igen aktívan részt vett, ráadásul Zsolt nagyon erős örökséget hagyott ránk. Lezajlottak az edzőtáborok, megvolt évnyitó értekezletünk, ahol konkrétan ismertettük aktuális céljainkat, feladatainkat, melyeket aztán közösen érünk illetve végzünk el.

• Köszönjük a beszélgetést, valamennyiőtöknek eredményes, sikeres szezont kívánok: találkozunk a pályákon, HAJRÁ, UTE!

#uteakademia

 

Kedvelj minket a Facebookon!

Képek

2015. március 07. - UTE U21-Vasas U21 0-0 című gallériából ízelítő

Videó

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41