Dátum: 2024 április 16. (kedd) | Csongor

hírek

Szakmai igazgatónk az UEFA Youth League-ről

Akadémia szakosztály 2018-12-19 Megtekintések száma: 2879

Hétfő délután sorsoltak az UEFA Youth League-ben, párosítások itt.
Az idei sorozatban a magyar Illés Akadémia a selejtezők során kiesett a Dinamo Minsk-kel szemben, melyet a következő fordulóban a PAOK búcsúztatott.

Akadémiánk szakmai igazgatója, Bordán Csaba 2016 őszén épp a PAOK ellen vezette párharcba a Puskás Akadémia akkori gárdáját (képgaléria): két döntetlen (1:1 és 0:0) alapján az idegenben gólt lövő görög bajnok jutott tovább, akikre az Ajax várt.

Milyen volt európai kupasorozatban szerepelni, és hogy látod a mostani sorsolást?

• Amellett, hogy mind a klubok, mind az korosztály játékosai utánpótlás topszinten, professzionális lebonyolítási és marketingkeretek között versenyezhetnek, az ifi BL-nek egyre növekvő szerepe és presztízse van az európai futballban. Sok játékos itt tűnik fel nemzetközi szinten, és tud akár európai elitcsapatokhoz igazolni.
Játékosnak, szakmai stábnak egyaránt egyedülálló tapasztalat és élmény átélni, hogy állj helyt más futballkultúrák bajnokaival szemben egy ilyen komoly versenyeztetési rendszerben.

Ellenfelünk, a PAOK keretében pl. 12 korosztályos válogatott játékos szerepelt, a görögön kívül ukrán, szerb, ciprusi. A párharcban kifejezetten hatékonyan védekeztünk (egyetlen gólt kaptunk), s nemcsak mindkét meccset, hanem valamennyi félidőt döntetlenre hoztuk. Pedig fizikailag erősebb ellenfelünk dinamikusabb, kezdeményezőbb stílust játszott, ugyanakkor a mezőnyben, a labdabirtoklás terén mégis kiegyenlített játék folyt. 

Mi sem álltunk távol a továbbjutástól, ahol a nemzetközi utánpótlásképzés egyik emblematikus klubjával, a holland Ajax csapatával vívhattunk volna. Ott játszott pl. Justin Kluivert, aki 1 évvel később 15 millió euróért írt alá a Romához, és azóta már a felnőtt BL-ben is bemutatkozott. 

Egykori ellenfelünknek nehéz dolga lesz a Tottenham ellen, hiszen az angol utánpótláscsapatok jétékosai az utóbbi 3-4 évben klub- és válogatott szinten is a szűk európai elithez tartoznak nemcsak résztvevőként, hanem döntősként és bajnokként. A többi párharcról:

A rendkívül hatékony és szisztematikus francia utánpótlásképzés szintén ontja az egészen kiváló tehetségeket. Most is 4 csapatuk szerepel az elitben. Biztos vagyok benne, hogy megvan a sorozat következő Mbappéja!

A Chelsea-Monaco a fentiek miatt, a Hertha-PSG összecsapás pedig számunkra, magyarok számára tűnik igazi focicsemegének. Szakmai stábunkkal mi mégis a Midtjylland-Roma mérkőzésre szeretnénk eljutni. A dán klubbal egykori újpesti nevelésünk, Korcsmár Zsolt révén alakulóban van a szakmai kapcsolat. Első tanulmányutunk lehet ez a mérkőzés. Meglátjuk, mit hoz a február!


Bordán Csabával Karácsonykor, Akadémiánk igazgatójával, Sontra Tamással pedig az év utolsó napjaiban jelenik meg értékelő interjúnk az őszi UTE-ről. #uteakademia

Kedvelj minket a Facebookon!

Képek

UTE Kiállítás című gallériából ízelítő

Videó

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41