Dátum: 2024 június 16. (vasárnap) | Jusztin

hírek

Láthatjuk a különbségeket mind a pályán, mind azon kívül

Akadémia szakosztály 2019-01-03 Megtekintések száma: 5115

Évkezdő interjú Szabó Attilával, akadémiánk szervezési osztályának vezetőjével 

• Összesen hány ember (játékos, edző, szakember, vezető, dolgozó) napi munkájának ellátásért és támogatásáért felelsz, napi-heti hány órát dolgozol?

Az előző munkahelyemhez képest jóval nagyobb felelősség nyugszik a vállamon, nemcsak a pozíciómból adódóan, hanem a játékos- és dolgozói létszámot tekintve is. Közel 350 játékos és 50 szakember szinte mindennapos sporttevékenységéért, ellátásáért és támogatásáért felelek nap mint nap. Ez nagyjából napi 8-10 órát, hetente közel 50 órát jelent. Szerencsésnek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek.

• Logisztikailag mennyire vagy elégedett az ősszel, s melyek voltak/lesznek az idei szezon legfajsúlyosabb feladatai?

2018 tavasza óta dolgozom az akadémián, de máris óriási feladatok, kihívások elé néztem/nézek. A nyár nagy része az új környezet feltérképezésével és megismerésével telt. Ebben a szezonban kerül sor a magyar akadémiák átvilágítására a Double Pass audit keretein belül, melyhez a háttéranyagok elkészítése már egy jól ismert egyesület esetében is komoly munkát jelent, nemhogy ebben a helyzetben. Viszont így rögtön sikerült teljes mértékben megismerkednem a működési rendszerrel. Az akadémia infrastruktúrája közben éppen jelentősen bővül, megújul, ami eddig is szinte hetente tartogatott kihívásokat.

Szóval igyekszem mindig a teljes képet nézni, hogy ne ragadjunk le a részletekben. Októbertől hétről hétre vettük birtokba a Szilágyi úti új pályákat, s a sporttelepek ingatlanfejlesztéseinkek teljes befejezése végén az UTE hírnevéhez méltó, kiemelkedő létesítményrendszerrel rendelkezünk majd. Bízom benne, hogy nagyon hamar a játékosok, a szülők, a családok, a szakemberek, az Újpestet szeretők otthona lehet. De nem az az ember vagyok,  aki egy nagyobb feladat után hátradől, és megelégedve a múltba réved. A mai világban nagyon gyorsan változik minden, amihez ha nem alkalmazkodsz hatékonyan, azonnal komoly hátrányba kerülsz. Mindig van mit tanulni, ráadásul a nagyegyesületek egymást ösztökélik a fejlődésben. Jó érzés az a tudat, hogy ha napról napra hatékonyan dolgozol, abból nemcsak az UTE, hanem az egész magyar labdarúgás profitál. A tavasz az audit eredménye és tapasztalatai miatt meghatározó lesz a következő évekre nézve.

• Mivel sosem vagy reflektorfényben, mondanál pár szót magadról? Hol végeztél, mi fűz a sporthoz, a labdarúgáshoz, Újpesthez, mik a céljaid az Akadémián?

Közel 10 éven át laktam és sportoltam a kerületben, gyermekkorom nagy része ide köt. A Testnevelési Egyetem sportmenedzser mesterképzésén végeztem, ami után a Vasas Kubala Labdarúgó Akadémia szervezési osztályán kezdtem a pályám. Majd 3 évet töltöttem itt, amikor megkeresett az UTE, s szinte azonnal igent mondtam: megtisztelő, hogy ennek a nagy múltú klubnak a céljaiért, eredményességéért dolgozhatok. Az UTE mérföldkő a szakmai fejlődésemben és a személyes életemben. Óriási lehetőséget látok az UTE Labdarúgó Akadémiában. Hiszek az emberekben és a kemény munkában, vezetőként célom egy hatékonyan működő, a változásokra gyorsan reagáló, új dolgokra nyitott szervezési osztály, mely optimális szolgáltatásokkal támogatja a szakmai terület munkáját, azaz a gyerekek hónapról hónapra történő fejlődését. Hiszem és vallom, hogy ez az Akadémia Magyarországon a legjobbak közé tartozik, s úgy látom, eljött az ideje, hogy ezt a nemzetközi porondon is megmutassuk.

• Sok nemzetközi ellenfelünk van: hogy alakultak-alakulnak ki ezek a kapcsolatok, milyen további terveid vannak? Mely európai élcsapatok utánpótlását látnád szívesen Újpesten?

Mindig hangsúlyt fektettem a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére. Szerte Európában sikerült olyan emberekkel megismerkednem (nemzetközi sportmenedzserek, klubok sportszervezői és vezetői), akikkel egymást segítjük a globális futball világában. A nemzetközi kapcsolatok folyamatos bővítése egyik elsődleges célom. A mostani téli felkészülés során több külföldi csapatot is invitáltunk új, Szilágyi úti edzőközpontunkba, sőt, az idén már nemzetközi tornákat is szervezünk, melyeket hagyományossá szeretnénk  tenni. Ennek nyitó rendezvénye augusztusban egy U16-os torna, melyre angol, cseh, lengyel, svéd és ciprusi csapatokat hívtunk meg. Lassan végére érünk az egyeztetéseknek, utána meghirdetjük az eseményt az online médiában. Ezzel párhuzamosan a nyári felkészülési időszak megszervezése is hamarosan kezdetét veszi, ahol további külföldi csapatokkal találkozunk Lengyelországból, Szerbiából, Szlovéniából, Ausztriából, Szlovákiából és Csehországból.

Véleményem szerint nem kell feltétlenül rögtön Angliáig, Németországig vagy Olaszországig menni, hisz a fenti országoknak remek utánpótlásbázisaik vannak, mely számunkra is mérce. A szakmai vezetéssel átnézzük a környező országokból adódó lehetőségeket, és fokozatosan, lépésről lépésre haladunk a céljaink felé. Természetesen mindig öröm számunkra, amikor egy tornán nagyobb csapatok akadémiáival küzdhetünk, mint például az AS Roma vagy a Liverpool, így láthatjuk a különbségeket mind a pályán, mind azon kívül. Ezeken a tornákon nagyon sokat tapasztalnak a gyerekek, így (lehetőségeinkhez mérten) a nemzetközi tornákon való részvételeinket bővíteni fogjuk.

• Hogy látod: a magad területén mivel lehetne leginkább segíteni a következő 1-2 évben az újpesti utánpótlás-nevelést?

Jelenlegi feladatom, hogy az akadémián hatékony, pozitív gondolkodású, új dolgokra nyitott szervezési osztályt hozzak létre, amely a változásokra és a felmerülő kihívásokra azonnal reagál. Növendékeink és a szakemberek mindennapi sportmunkájának támogatása, részükre optimális feltételek megteremtése az elsődleges. Emellett fontos, hogy edzőink számára is megteremtsük a fejlődés lehetőségét, ezért célunk képzési programok kialakítása, tanulmányutak szervezése.

Minden fiatal egyedi érték akkor is, ha nem válik aktív játékossá. Fontos, hogy valamennyien jó érzéssel gondoljanak vissza az itteni időkre, érezzék át és vigyék tovább az UTE-szellemiséget. A jövőben az önkormányzattal és a helyi iskolákkal szorosan együttműködve óvodás és kisiskolás gyerekeket még szélesebb körben szeretnénk megszólítani: hisz Újpesten kit hagyhat hidegen a labdarúgás?

Attila, köszönjük az interjút, eredményes, sikeres 2019-et kívánunk neked és munkatársaidnak: hajrá, UTE!

Kedvelj minket a Facebookon!

Képek

HLSZ-UTE Labdarúgó Akadémia-FTC U19 című gallériából ízelítő

Videó

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41